Πέμπτη, Μαΐου 24, 2012

Οι πολίτες δικαστές


Παρασυρμένοι από την «έξαψη» των εκλογών και τις ατελείωτες φήμες και αναλύσεις για την παραμονή ή όχι στη ζώνη του ευρώ, έχουμε ξεχάσει κάτι που είναι πολύ σημαντικό: η Ελλάδα χρεοκόπησε πριν από δυο χρόνια και μέχρι τώρα κανένας πολιτικός δεν έχει οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.
Διαβάζοντας τις δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπιστώνει κάποιος την «απορία» τους για το ότι οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ αλλά δεν ψηφίζουν τα δυο κόμματα –ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία- που τάσσονται αναφανδόν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Το περίεργο είναι πως οι ίδιοι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν εκφράσει καμία απορία για το γεγονός ότι η Ελλάδα χρεοκόπησε και κανένας Έλληνας πολιτικός δεν οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη – αν και αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.
Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι δεν θέτουν θέμα απονομής δικαιοσύνης για την χρεοκοπία της Ελλάδας γιατί αυτό θα αποτελούσε παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας.
Αυτό, βέβαια, δεν στέκει γιατί, αν ήταν τόσο ευαίσθητοι με τα εσωτερικά θέματα της χώρας μας, δεν θα έκαναν συνέχια δηλώσεις, προσπαθώντας να επηρεάσουν ή να εκβιάσουν τους Έλληνες ψηφοφόρους υπέρ του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.
Είναι κάπως περίεργο τόσοι Ευρωπαίοι πολιτικοί να θεωρούν φυσιολογικό και απαραίτητο να πάνε οι Έλληνες να ψηφίσουν τα δυο κόμματα που οδήγησαν την Ελλάδα στη χρεοκοπία. Δηλαδή, μας θεωρούν ή μαζοχιστές ή καθυστερημένους. Ή και τα δυο.
Φυσικά, η υποκρισία των Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων είναι τεράστια, αφού ξέρουν καλά πως κι αυτοί έβαλαν το χέρι τους στη χρεοκοπία της Ελλάδας. Αυτοί έδιναν -για το δικό τους συμφέρον- επί δεκαετίες τα δάνεια και τις μίζες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Αυτοί έκαναν τις συμφωνίες μαζί τους. Μέχρι που, ξαφνικά μια μέρα, «ανακάλυψαν» πως η Ελλάδα χρεοκόπησε. Ωραίο το παραμύθι αλλά δεν έχει δράκο.
Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δέχονται να συναντήσουν τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν τους αρέσει ο Τσίπρας. Αλλά υποδέχονται με ενθουσιασμό και ανοιχτές αγκαλιές τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, των δυο κομμάτων που είναι υπεύθυνα για την χρεοκοπία. Νομίζουν ότι αυτό είναι κακό για τον Αλέξη Τσίπρα; Κούνια που τους κούναγε.
Δεν ερωτεύτηκαν ξαφνικά οι Έλληνες τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν γοητεύτηκαν μέσα σε μια νύχτα από τον Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Απλά, καταδικάζουν το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία που οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία και τον εξευτελισμό. Είναι λογικό. Αφού δεν το έκανε η Δικαιοσύνη, το κάνουν οι πολίτες.
Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά στις εκλογές, αν ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου –έστω αυτοί οι δυο- είχαν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.
Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, αν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία είχαν κάνει κάθαρση στους κόλπους τους και είχαν οδηγήσει τους υπεύθυνους για την χρεοκοπία στη Δικαιοσύνη. Αντί να κάνουν κάθαρση, θεώρησαν πως είναι όλοι αθώοι και πως μπορούν να κοροϊδεύουν τους Έλληνες πολίτες για πάντα.
Υπάρχουν Έλληνες που το δέχονται αυτό. Πολλοί είναι αυτοί που θα ψηφίσουν πάλι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Άλλοι από χαμηλή αυτοεκτίμηση, άλλοι επειδή θα υποκύψουν στον εκβιασμό και άλλοι –οι περισσότεροι, ας μην κρυβόμαστε- επειδή τα έφαγαν μαζί με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να τα τρώνε.
Πολλοί κατηγορούν τους Έλληνες πολίτες πως δεν είναι ώριμοι και πως δεν συμπεριφέρονται υπεύθυνα στις εκλογές που κρίνεται το μέλλον της χώρας.
Αυτή η κριτική είναι άδικη. Αν η Δικαιοσύνη ήταν ανεξάρτητη και είχε λειτουργήσει, η συμπεριφορά των Ελλήνων πολιτών θα ήταν διαφορετική στις εκλογές.
Από τη στιγμή που η Δικαιοσύνη δεν λειτουργεί, έρχονται οι πολίτες να αποδώσουν δικαιοσύνη. Δεν είναι η δουλειά τους αλλά –αφού δεν το κάνουν οι αρμόδιες αρχές- κάποιος πρέπει να το κάνει.
Οι πολίτες δεν είναι δικαστές και δεν θα έπρεπε να είναι. Οι πολίτες δεν θέλουν να είναι δικαστές. Δεν το επέλεξαν αυτοί. Τους αναγκάζουν αυτοί που εξευτέλισαν την Δικαιοσύνη.
Λένε πως –εξαιτίας της οικονομικής κρίσης- έχουμε γίνει όλοι οικονομολόγοι. Όχι, έχουμε γίνει όλοι δικαστές. Και στις εκλογές του Ιουνίου, θα δούμε πόσοι εμάς τους πολίτες-δικαστές είμαστε διεφθαρμένοι και πόσοι είμαστε τίμιοι.
Οι εκλογές του Ιουνίου δεν έχουν να κάνουν ούτε με το ευρώ, ούτε με τη δραχμή, ούτε με το Μνημόνιο.
Οι εκλογές του Ιουνίου έχουν να κάνουν με τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη. Μόνο.
(Έγραψα πολλές φορές αυτά τα δυο τελευταία χρόνια –και δεν θα σταματήσω να το γράφω- πως το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η χρεοκοπία αλλά η έλλειψη δικαιοσύνης. Με λιγότερα μπορούμε να ζήσουμε. Χωρίς δικαιοσύνη, είμαστε τελειωμένοι.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: