Κυριακή, Μαΐου 20, 2012

Κρούγκμαν: Αναπόφευκτη η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη


Αναπόφευκτη θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Ο κ. Κρούγκμαν υποστηρίζει πως «δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις» και προειδοποιεί για «τρομακτικές συνέπειες» τον πρώτο χρόνο, όχι μόνο στην Ελλάδα.
«Δεν μου αρέσει να το λέω έτσι ωμά, είναι σαν να φωνάζεις ‘φωτιά' μέσα σε ένα θέατρο γεμάτο κόσμο», δηλώνει ο κ. Κρούγκμαν και επισημαίνει ότι καμία από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές δεν έχει πιθανότητα να αποκαταστήσει τη ζημιά.
Προβλέπει ακόμη ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα οδηγήσει και σε άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης σε ‘bank run' (μαζικές αναλήψεις τραπεζικών καταθέσεων). «Αν δεν παρέμβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το ευρώ θα εκραγεί. Θα τυλιχτεί στις φλόγες και τότε θα πρέπει να ρίξουμε στη φωτιά όσο περισσότερο νερό μπορούμε», προκειμένου να περιοριστεί η φυγή κεφαλαίων από τις ιταλικές και τις ισπανικές τράπεζες, αναφέρει.
Επικρίνει πάραλληλα την γερμανική κυβέρνηση για την πολιτική λιτότητας που επέβαλε, τονίζοντας ότι «τουλάχιστον εδώ και δύο χρόνια έχει καταστεί σαφές ότι αυτή η συνταγή δεν λειτουργεί, παρόλα αυτά εξακολουθεί να εξυμνείται ως επιτυχημένο μοντέλο». Θεωρεί μάλιστα ότι η Γερμανία πρέπει να επιτρέψει σε πληθωρισμούς της τάξης του 3% - 4%, προκειμένου να μην πέσει και η ίδια θύμα της «μανίας για λιτότητα».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: