Τετάρτη, Ιανουαρίου 13, 2010

Ο Εχθρος ηταν εντος

Περνανε τα χρονια,μεγαλωσα,περασανε μεσα σε ελπιδες για καλυτερες ημερες και λογια πολλα,περασανε δυσκολα σε ενα κρατος που δεν ηθελε να ειναι κοντα σε ολους μας.
Δεν ειχα ποτε την διαθεση να γινω"οπαδος"κανενος κομματος,δεν σηκωσα σημαιες,δεν φωναξα σε συγκεντρωσεις,σε πορειες.

Οσο εζησα εξω καταλαβα ποσο λαθος ζουμε εδω,ποσο οι υποσχεσεις που μας δινανε ηταν απλα λογια χωρις αντικρυσμα,περναγαν τα χρονια,μια ζωη.

Απο τοτε που γεννηθηκα ηταν ετσι,χειροτερα,πριν καταλαβω τι συμβαινει μας ειπαν οτι εχουμε "Επανασταση της 21ης Απριλιου"στο δημοτικο εγω,υμνοι,δοξα στους στρατηγους απο ολους,φοβος,Πολυτεχνειο,σκοτωμοι,φυλακισεις.

Για μενα τοτε ηταν ολα μακρυνα,κατι συνεβαινε αλλα δεν ειχα την αισθηση τι,11 χρονων εως 15 ειχα αλλες ανησυχιες,μεγαλωνα δυσκολα,φτωχικα,με αξιοπρεπεια ομως.

Και μια βραδυα ηρθε ενα αεροπλανο απο το Παρισι,μεσα ηταν καποιος που δεν ηξερα,θα ηταν καλυτερα μας ειπαν ολοι,ο κοσμος ηταν χαρουμενος,η ελπιδα ειχε ελθει παλι,περιμεναμε κατι καλυτερο.....περασαν χρονια,ακομη τιποτα,περιμεναμε ομως εμεις σαν να ξεραμε οτι δεν θα ερθει,εξω παλι συλλαλητηρια,φασαριες,λιτοτητα,καιγοταν το Μινιον,ο Κατραντζος,το Ατενε,καποιοι μιλαγανε για αλλαγη,τι ηταν αυτο,αλλαγη απο τι?

Μια μερα του Οκτωβρη ηρθε η αλλαγη,ο κοσμος παλι στους δρομους,ελπιδα,προσμονη,χαρα,παλι περιμεναμε το καλυτερο να ερθει,μα αργουσε,μικρα βηματα εκανε, μα λεγαμε δεν μπορει, θα ερθει.

Αντι αυτου ηρθαν αλλα,ηρθε ο Κοσκωτας,τα ειδικα δικαστηρια,και μια λεξη που ακουγαμε τοσο συχνα για πρωτη φορα.....Διαφθορα.

Τα χρονια περνουσαν,παλι διαδηλωσεις,φασαριες,νευματα απο τα σκαλια του αεροπλανου,νεοι γαμοι,το Ωνασειο,ωρες στην τηλεοραση αυτα συζητουσαν,λιτοτητα και παλι,και εμεις περιμεναμε το καλυτερο που θα ερχοταν καποτε.

Αλλαξε ο αρχηγος,εγω δεν ειχα αλλαξει,δεν θα ψηφιζα κανεναν απο την πρωτη τετραετια,η λιτοτητα ειχε γινει δευτερη φυση μας,διπλα μας κτιζονταν βιλες,νεοπλουτοι παντου,το κκε στην κυβερνηση,ακρη δεν βλεπαμε,και εγω μεγαλωνα.

Περασαν και αλλοι,ηρθε το 0+0=3% αυξηση,νεοι εκλογικοι νομοι,νεες φορολογιες,η Μακεδονια ειναι Ελληνικη,αλλα θα εχουμε ξεχασει το ονομα σε 10 χρονια,καλυτερες μερες δεν ειχαν ελθει ακομη,λιτοτητα,δυσκολη συγκυρια.

Απο εκει και περα χαθηκε το παιχνιδι,ενας λογιστακος πηρε τα ηνια και αρχισαν τα οργανα.
Πηρε φορα ενας κοσμος που ηθελε ευκολο χρημα,χρημα που πληρωναμε εμεις,εκεινοι το εβαζαν στην τσεπη τους,παλι λιτοτητα,παλι στενωπος,ηρθε το Χρηματηστηριο,το Πορτο Καρρας,αλλαλιασε ο κοσμος,παλι αλλαγη,παλι κατι νεο,παλι τα ιδια σκεφτηκα.
Καηκε η Πεντελη,η Χαλκιδικη,η ΕΛΛαδα.

Περασε λιγος καιρος οταν ειχαμε την Ολυμπιαδα που νοιωσαμε οτι ζουμε αλλου,αυτο μετα τους αγωνες αλλαξε και γιναμε παλι μια μικρη αφρικανικη αποικια,λιτοτητα και παλι,οι πλουσιοι εγιναν πλουσιοτεροι,το ενα σκανδαλο εφερνε το αλλο,χαμενα τα ειχαμε ολοι μας.

Ειχαμε ενα κοινοβουλιο που αθωωνε τους παντες,οτι και να εβγαινε στο φως κρυβοταν αμεσα,οι δημοσιογραφοι πλεον επαιζαν τον ρολο των αγγελιοφορων της εξουσιας.

Καταλαβαμε οτι ηταν ωρα για μια αλλη αλλαγη,παλι τα ιδια σκεφτομουν εγω,και να ηλθε με τον μανδυα της διαφανειας,χαρηκε ο κοσμος ειχε ελπιδα παλι,κατι θα αλλαζε,το μονο που αλλαξε ηταν οι τροποι κατασπαταλησης του δημοσιου χρηματος,εξεταστικες η μια μετα την αλλη,ολοι αθωοι,εμεις με την λιτοτητα μας αγκαλια,και εκεινοι με 51 διαμερισματα και off shore εταιριες,χασαμε οικκοπεδα και κτηρια,κερδισαμε μια λιμνη.
Καηκε η Ηλεια,η Αχαια,η Παρνηθα,η Ανατολικη Αττικη.

Χασαμε ομολογα,χασαμε τον υπνο μας,χασαμε την αξιοπρεπεια μας,την ηθικη μας.

Ολα αυτα τα χρονια μας φοβιζαν με εχθους,εχθροι οι κουμουνιστες,εχθροι οι οπαδοι του αλλου κομματος,εχθροι οι αμερικανοι,οι τουρκοι,οι σκοπιανοι,εχθροι οι παναθηναικοι,οι ολυμπιακοι.

Και αποφασισε ο καταλληλοτερος τοτε οτι ειναι ανικανος,ομως παντα ανικανος ηταν,και εφυγε,και εμεις περιμεναμε κατι καλυτερο παλι,και μας ειπαν να εχουμε ελπιδα,να εχουμε εμπιστοσυνη,να νοιωσουμε σιγουρια.

Και ναμαστε τωρα εγω μετα απο 35 χρονια, εσεις περισσοτερα η λιγοτερα,με τα ιδια προβληματα και ακομη χειροτερα,τωρα δεν βριζουμε μονο ο ενας τον αλλον,τωρα μας βριζουν και οι ξενοι,τους κοροιδεψαμε λεει,αλλα λεγαμε αλλα καναμε,μα αυτο το ζουμε σε αυτην την χωρα 35 χρονια,αυτοι τωρα το καταλαβανε?

Και παλι λιτοτητα,και λεφτα δεν υπαρχουν,λες και οταν υπηρχαν τα τρωγαμε εμεις,και πληρωστε αυτα που φαγαμε κοροιδα,και να η αποκλιση αντι για την συγκλιση.

Φταιμε εμεις που πιστεψαμε οτι μας λενε αληθεια?
Φταιμε εμεις που αδιαφορησαμε για οτι και να συνεβαινε?
Φταιμε εμεις που σαν υποδουλοι δεν απαιτησαμε την δημοκρατια που μας υποσχεθηκαν?

Μας ελεγαν για αλλους εχθρους,μακρυνους,διπλανους,αθεατους.
Εμεις γιατι δεν καταλαβαμε οτι ο εχθρος ηταν εντος?

Δεν υπάρχουν σχόλια: