Δευτέρα, Μαΐου 10, 2010

Aντ΄αυτου

Δημοκρατια .....μια λεξη που την ακουγα μικρος στην διαρκεια της δικτατοριας χωρις να γνωριζω τι σημαινει.
Μαζι με αλλα απαγορευμενα ονοματα οπως Θεοδωρακης,Παναγουλης,λεξεις αγνωστες,ανθρωποι που δεν ηξερα,μου κινουσαν την περιεργεια.

Διαδυκτιο δεν υπηρχε φυσικα,οι κοντινοι μου ανθρωποι δεν ηξεραν και πολλα,ρωταγα τι ειναι η δημοκρατια αλλα πολυ λιγα καταφερα να μαθω.

Οι εφημεριδες η τηλεοραση δεν ελεγαν τιποτα για αυτο το πραγμα που λεγοταν δημοκρατια,μιλουσαν για την επανασταση,βλεπαμε εγκαινια δρομων και λιμανιων,ακουγαμε εμβατηρια.

Γυρω στο τελος του 1973 αρχισε μια μεγαλη φασαρια,14 χρονων εγω προσπαθουσα να μαθω τι ηταν αυτο που γινοταν,να παω απο κοντα δεν με αφηναν,δουλευα και πηγαινα και σχολειο,οτι εβλεπα απο την τηλεοραση.

Ειχα ενα μικρο ραδιοφωνακι που ειχα αγορασει με τις οικονομιες μου απο το μοναστηρακι,εμαθα οτι ολοι αυτοι οι νεοι ζητουσαν δημοκρατια"Ψωμι,παιδεια,Ελευθερια"ηταν το συνθημα τους,καταφερα και βρηκα τον σταθμο τους και ολη νυχτα ακουγα την μεταδοση,ακουσα τις κραυγες τους οταν το τανκ μπηκε απο την κεντρικη πυλη,τις εκλησεις τους για αιμα,για βοηθεια.

Μετα απο λιγες ημερες επανηλθε η ηρεμια,φοβισμενη ηρεμια,ολοι καταλαβαιναμε οτι τιποτα δεν θα ηταν το ιδιο,ακουγαμε για νεκρους,τραυματιες,βλεπαμε συνεντευξεις των συλληφθεντων στην τηλεοραση.

Χρειαστηκε μια μεγαλυτερη τραγωδια για να επανελθει,λες και ποτε υπηρχε,η δημοκρατια στην Ελλαδα,ευθραυστη,αυταρχικη,μας δημιουργησε την αυταπατη οτι ολα οσα περιμεναμε θα ερθουν.

Το μονο που ηρθε ηταν οι κλεφτες.....

Μπηκαν οι βασεις της διαφθορας,μυριστηκαν το αιμα και ορμησαν.
Τριαντα εξι χρονια μετα οσοι πεθαναν το 73 μαλλον μονο τα ιδανικα τους εξυπηρετησαν,αυτοι που ακολουθησαν εγιναν υπουργοι,βουλευτες,μπηκαν στο συστημα και το ξεφτυλισαν.

Πολλα εγιναν,πολλοι εφαγαν ασυστολα,αδιαντροπια σε ολη την πολιτικη σκηνη,πλουτος και διαφθορα,αυτοκρατορικες ηγεσιες,η διαφορετικη αποψη απαγορευμενη,ειναι τελικα εκπληξη η καταληξη της δημοκρατιας αυτης?

Τωρα ενας αγνωστος και ασημαντος ανθρωπος,πηρε το στυλο του και εγραψε και υπεγραψε μια συνθηκη παραχωρησης της χωρας μας στους ξενους.
Και συγχρονως συμπληρωσε την συμφωνια με ενα αρθρο που λεει οτι θα μπορει να υπογραφει για ολες τις διαδικασιες του συμφωνου αυτου χωρις να χρειαζεται η εγκριση απο την βουλη.

Σιγα σιγα αισθανομαι οτι επιστρεφουμε στην εποχη που μας ελεγαν οτι αποφασιζουν και διατασουν,δεν βλεπω καμμια διαφορα παρα μονο οτι σημερα απλα μπορουμε και μιλαμε για πραγματα που τοτε θα απαγορευονταν.

Αν ειναι μονο αυτο δημοκρατια.....
Αδικα επεσαν οσοι επεσαν για αυτο.

Δεν αξιζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: