Τρίτη, Σεπτεμβρίου 07, 2010

Και αυτοι ανασχηματιζονται


Γράφει ο Δευκαλίων

Εχθές, 6 Σεπτεμβρίου 2010, ο Andrew Bosomworth, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίων της Pimco, δήλωσε σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg:

«Η Ελλάδα πάσχει από αφερεγγυότητα» και συνέχισε «Πιστεύω ότι υπάρχει αρκετά μεγάλος κίνδυνος η Ελλάδα εντέλει να κηρύξει αδυναμία αποπληρωμής χρεών ή αναδιοργάνωση χρέους».

Για όσους δεν γνωρίζουν, η Pimco (Pacific Investment Management Co.) είναι ο μεγαλύτερος παγκοσμίως επενδυτής κρατικών ομολόγων. Είναι δηλαδή το αφεντικό στην παγκόσμια αγορά κρατικών ομολόγων.
Γιατί όμως αποκαλεί την χώρα μας αφερέγγυα ο διαχειριστής της Pimco και πιστεύει ότι τελικά θα χρεοκοπήσει;
Για τον εξής απλό λόγο που εξηγεί στην συνέχεια. Ακόμα και εάν το περιβόητο μνημόνιο εφαρμοσθεί κατά γράμμα (γεγονός παντελώς απίθανο αφού από το πρώτο 4-μηνο εφαρμογής του υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις όπως έχει αναλυθεί σε προηγούμενα άρθρα), το δημόσιο χρέος θα φτάσει σύμφωνα πάντα με το περίφημο μνημόνιο στο 150% του ΑΕΠ σε τρία χρόνια. Δηλαδή εάν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το μνημόνιο, τότε σε τρία χρόνια το δημόσιο χρέος της χώρας θα είναι το 150 % του ΑΕΠ.
Ταυτόχρονα ο Andrew Bosomworth έθεσε ακόμα ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για την εξέλιξη της Ελληνικής Δημοσιονομικής κρίσης:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση που εκπόνησε το πρόγραμμα διάσωσης συμπεριέλαβε σ αυτό ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει από τους επενδυτές 82 δισ. ευρώ κατά την διάρκεια του προγράμματος διάσωσης. Κι αυτό θα είναι πολύ δύσκολο».
Δηλαδή ο διαχειριστής της Pimco λέει πάρα πολύ απλά ότι η εταιρεία του πολύ δύσκολα θα πειστεί να δανείσει την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Απλά λόγια που κρύβουν μία μεγάλη αλήθεια. Αφού το παγκόσμιο αφεντικό στην αγορά κρατικών ομολόγων διστάζει πάρα πολύ να δανείσει την Ελλάδα ποιος άλλος διεθνής επενδυτής θα το τολμήσει. Μάλλον κανένας.
Και εξηγεί στην συνέχεια ένα ακόμα λόγο που ενισχύει τον δισταγμό του να επενδύσει σε Ελληνική Κρατικά Ομόλογα: «Η εξυπηρέτηση του χρέους σαν μερίδιο των εξόδων της κυβέρνησης θα αυξάνεται, ιδιαίτερα αν δεν πέσουν οι τρέχουσες αποδόσεις των ομολόγων»
Τι σημαίνει όμως απόδοση ομολόγων. Είναι σε απλή ανάλυση τα γνωστά σε όλους μας spread τα οποία στις 6 Σεπτεμβρίου 2010 για το 10-ετές Ελληνικό Κρατικό Ομόλογο έκλεισαν στις 914 μβ (μονάδες βάσης). Θυμίζουμε ότι στο αποκορύφωμα της κρίσης τον προηγούμενο Μάιο και πριν η Ελλάδα αποδεχθεί το περιβόητο μνημόνιο τα spreads των 10-ετών κρατικών ομολόγων έκλειναν περίπου στις 960 μβ (μονάδες βάσης). Όπως γίνεται φανερό ούτε τα spread μειώθηκαν μετά την υιοθέτηση του μνημονίου, ούτε οι κερδοσκόποι έχασαν τα πουκαμισά τους όπως δήλωνε τότε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Είχαμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο μας για την θλιβερή δεύτερη θέση (μετά το Πακιστάν), που κατέχει η χώρα μας στα υψηλά επιτόκια δανεισμού και δυστυχώς έρχονται και άλλα πιο επίσημα και έγκυρα χείλη να το επισημάνουν και να το συνδέσουν με πολύ κακά μηνύματα και προβλέψεις για την Ελληνική Οικονομία.
Μπροστά σε αυτήν την ζοφερή πραγματικότητα η κυβέρνηση αντί να διαβάσει σωστά τις διεθνείς χρηματαγορές και να υλοποιήσει τις ανάλογες πολιτικές έκανε κάτι πιο αποτελεσματικό. Ανασχηματίστηκε!
Τώρα οι κερδοσκόποι εκτός από τα πουκάμισα τους θα χάσουν και τα παντελόνια τους.

Πηγη..http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/2010/09/blog-post_910.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: