Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 03, 2010

O Rogoff προβλέπει χρεοκοπία και μάλιστα σύντομα



Η εβδομαδιαία πολιτική επιθεώρηση Profil δημοσιεύει εκτενή συνέντευξη του γνωστού Αμερικανού οικονομολόγου Kenneth Rogoff (Harvard), ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι θέμα χρόνου η ελληνική χρεοκοπία.ΠΗΓΗ: zoomnews
Εδικότερα: Αναφερόμενος στον κίνδυνο πτώχευσης ορισμένων κρατών επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «κυρίως η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο κίνδυνο. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα σύντομα θα πτωχεύσει» και συμπληρώνει ότι αυτή είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων και ότι αν δεί κανείς την ιστορία του ΔΝΤ πολλές χώρες χρεοκόπησαν, ενώ είχαν λάβει προηγουμένως οικονομική βοήθεια.

Ως προς την χρησιμότητα του πακέτου βοηθείας ο κ. Rogoff εκφράζει την άποψη ότι είχε νόημα η διάθεση της βοήθειας καθώς αυτό μετέθεσε το πρόβλημα προς τα πίσω».



Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Rogoff αναφέρει ότι «εάν είχαμε αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει την άνοιξη, αυτό θα ήταν τεράστιο πρόβλημα για χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία. Οι κεφαλαιαγορές θα είχαν μεταφέρει αμέσως τον πανικό και για τις χώρες αυτές και η ΕΕ δεν θα ήταν σε θέση να τις βοηθήσει ταυτόχρονα. Με το να μεταθέσει κανείς το πρόβλημα προς τα πίσω, δόθηκε στις χώρες η ευκαιρία, να θεσπίσουν οι ίδιες μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα διευκολύνει η καλύτερη οικονομία τις προσπάθειές τους. Στο μέτρο αυτό το πακέτο διάσωσης ήταν η σωστή στρατηγική. Θα ήταν παράλογο να μην βοηθηθεί η Ελλάδα».

Ο Αμερικανός οικονομολόγος στη συνέχεια είναι εντελώς αρνητικός ως προς την στάση της Σλοβακίας απέναντι στην Ελλάδα και το αντιμετωπίζει ως δείγμα αδυναμίας της Ε.Ε. που δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα στις δομές της προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματικός συντονισμός όλων αυτών των χωρών. «Αυτό αφορά επίσης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ δεν έχει κανένα νόημα. Η Ευρώπη πρέπει να οργανωθεί εκ νέου. Η διένεξη με την Σλοβακία αποτελεί μόνον μια μικρή πρόγευση, του τι επίκειται για την Ευρώπη», υπογραμμίζει ο αμερικανός οικονομολόγος.

Σε ερώτηση τέλος, για το τι θα αποφέρει όλη αυτή η προσπάθεια που καταβάλουν οι Έλληνες, αν στο τέλος αποτύχουν, ο κ. Rogoff απαντά «πιθανώς λίγα. Οι Έλληνες πρέπει να υπομείνουν τώρα κάποια σκληρά μέτρα και στο τέλος να χρεοκοπήσουν».

Συγκεκριμένα, εκφράζει την άποψη ότι οι Έλληνες ως ευρωπαίοι πολίτες δεν είχαν την δυνατότητα να αρνηθούν την βοήθεια από την Ε.Ε., γιατί μια τέτοια συμπεριφορά επιφέρει μακροχρόνιες κυρώσεις, όπως υποστηρίζει και προβλέπει ότι η Ελλάδα μετά από 1-2 χρόνια δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, το οποίο θα ασκήσει κριτική μεν, αλλά θα διαθέσει και άλλα κονδύλια και ότι στα επόμενα 2-3 χρόνια θα αναγκαστεί το ΔΝΤ να αποχωρήσει και τότε η Ελλάδα θα κηρύξει πτώχευση. Το μοντέλο αυτό έχει ήδη επαναληφθεί πολές φορές», επισημαίνει τέλος ο Αμερικανός οικονομολόγος.

http://thenetwar.com/2010/09/o-rogoff-provlepi-chreokopia-ke-malista-sintoma/

Δεν υπάρχουν σχόλια: